خوراسان

خوراسان نام قدیم افغانستان و بخشی از ایران می باشد.

خوراسان

خوراسان نام قدیم افغانستان و بخشی از ایران می باشد.

  • ۰
  • ۰

گسترش داعش


حضور داعش در افغانستان: حاصل تبلیغات یا حقیقت؟


درباره گسترش فعالیت‌ها و ساحۀ نفوذ داعش در افغانستان، تبلیغات وسیع و گستردۀ رسانه‌یی و اجتماعی صورت می‌گیرد.

برخی منابع در پیوند به تبلیغات در خصوص حضور داعش در ولایت ننگرهار و دیگر مناطق کشور با بیان این مطلب می‌گویند: داعش به پیمانه‌یی که تبلیغ می‌شود در افغانستان حضور ندارد.

منابع همچنان سازمان استخبارات پاکستان را به آموزش و تجهیز نیروهای داعش در ننگرهار متهم کرده و می‌گویند که به محض کشته‌شدن یکی از اعضای داعش، سازمان اطلاعات پاکستان جایش را پر می‌کند.

ذبیح‌الله زمری، منشی شورای ولایتی ننگرهار در مصاحبه با افغانستان.رو گفت که تبلیغات وسیعی در خصوص اشغال توره‌بوره از سوی داعش راه‌اندازی شد. از پنجشنبه به این سو عملیات برای تصفیۀ توره بوره جریان دارد و یک قریۀ مانده تا توره بوره تصفیه شود.

این نماینده مردم ننگرهار با متهم‌کردن سازمان استخبارات پاکستان به همکاری با داعش گفت که وقتی اعضا و رهبران داعش کشته می‌شوند، آی اس آی در جا افراد تازه‌یی را از مدارس پاکستانی می‌فرستد و جای‌گزین می‌نماید.

منشی شورای ولایتی ننگرهار، به درگیری‌های داعش با طالبان اشاره کرد و گفت که به استثنای آن دسته از طالبانی که وابسته به پاکستان هستند، اعضای داعش دارای تجهیزات قوی و مجهز می‌باشد.

او گفت که تنها در اچین نزدیک به 2000 تن از اعضای داعش حضور دارند که متشکل از اتباع کشورهای ازبکستان، تاجیکستان، چیچن، ایرانی و پاکستانی می باشند.

در همین حال، یک عضو جامعۀ مدنی ننگرهار که خواست نامش فاش نشود، به افغانستان.رو گفت که وضعیت امنیتی ننگرهار به شکل روزافزون بحرانی می‌شود.

این عضو جامعۀ مدنی خاطر نشان ساخت که در گذشته طالبان در ننگرهار فعال بودند، اما اکنون داعش فضا را اشغال کرده است. داعش در ولسوالی‌ها شینوار به شدت فعال است. اگر داعش بخواهد چند ولسوالی را به‌گونۀ کامل سقوط می‌دهد. اما به دلیل این که برخی از اهداف شان به ویژه از لحاظ اقتصادی آسیب می بیند، دست به این کار نمی‌زنند.

او گفت که حلقات نفوذی در شهر جلال‌آباد نیز تبلیغات وسیع را به سود داعش راه انداخته‌اند. وضعیت قابل تشویش است.

این فعال مدنی افزود که ادارۀ محلی به دلیل ضعف مدیریت و سازمان‌دهی، نمی‌تواند از امکانات و ظرفیت‌های موجود در راستای مهار بحران استفاده نماید. وی ابراز داشت که در حال حاضر مبارزه با داعش از سوی گروه‌های مردمی به پیش برده می‌شود. اگر مردم اقدام نمی‌کردند، وضعیت دگرگون شده بود.

این فعال مدنی با ابراز این‌که تبلیغات گسترده‌یی به سود داعش صورت می‌گیرد، افزود که رشد و گسترش سریع و چشمگیر فعالیت‌های داعش برای مردم پرسش‌برانگیز است.

شک‌وتردیدها از برخورد دوگانه با هراس‌افگنان

حکومت افغانستان مدعی است که به گونۀ یک‌سان با گروه‌های مخالف مسلح از جمله داعش و طالبان مبارزه می‌کند، اما برخی آگاهان مدعی هستند که حکومت در مبارزه با هراس‌افگنی نگاه دوگانه دارد.

عارف سخره یک آگاه امور می‌گوید که توره بوره در گذشته توسط طالبان رهبری می‌شد، هیچ صدا و اعتراضی در این خصوص وجود نداشت؛ اما به محض حضور داعش در این منطقه سروصداهای زیادی برپا شد.

سخره گفت: پس از آن‌که داعشیان این منطقه را از طالبان گرفتند، قوای مسلح افغانستان همه راهی توره بوره شدند، وکلای پارلمان فریاد می‌زنند که از توره بوره کابل تحت تهدید امنیتی قرار دارد و رسانه‌ها همه‌روزه این تهدید را برجسته می‌سازند. آقای سخره افزود: طالب و داعش دو روی یک سکه‌اند. ماموریت و عملکردشان وابسته به تصمیم و فیصله باداران خارجی آن‌هاست. خوب است که نقاط استراتیژیک در اختیار دولت باشد، ولی از کاه کوه ساختن روان اجتماعی را متضرر می‌سازد.

با اشغال توره بوره توسط داعش، رییس‌جمهوری با سرعت فرمان عملیات ویژه در این منطقه را صادر کرد.

ذبیح‌الله زمری، منشی شورای ولایتی ننگرهار نیز گفت که حلقاتی در داخل و بیرون نظام بسیار تبلیغات کردند. پیش از این هم نیروهای امنیتی در توره بوره حضور نداشتند و دولت در این منطقه حاکمیت نداشت؛ اما وقتی داعش این منطقه را اشغال کرد، سرو صداهای زیادی بلند شد.

استفادۀ ابزاری از نام داعش

دکتر فرامز تمنا رییس مرکز مطالعات استراتژیک وزارت خارجۀ افغانستان دربارۀ فعالیت‎ گروه تروریستی داعش می‌گوید که حضور این گروه در افغانستان واقعیت ندارد، بلکۀ ساختۀ استخبارات کشورهای منطقه است و برای رسیدن به اهداف‌شان، از گروه‌های مشخص تحت نام داعش استفاده می‌کنند.

او افزود که گروه داعش وجود واقعی ندارد، بل‌که سازمان‌های استخباراتی از این گروه استفاده ابزاری نموده و در منطقه به رقابت‌های سیاسی می‌پردازند.

سرپرست وزارت دفاع افغانستان پس از سروصداها دربارۀ اشغال توره بوره توسط داعش در یک نشست خبری حضور یافت.

او گفت: «داعش یک شبکه بسیار خطرناک است. این گروه تمویل کننده‌های مهم و امکانات زیاد دارند.»

به گفته مسولان وزارت دفاع افغانستان، برنامۀ داعش این بود تا مرکز شاخه خراسان این گروه را در ولسوالی‌های کوت و اچین ننگرهار فعال کند. اما این هدف هنوز برآورده نشده است. براساس آمار وزارت دفاع، ۱۲ عملیات، ده‌ها عملیات خاص و ۱۰۰ حمله هوایی بر ولسوالی‌های ننگرهار اجرا شده که سبب تضعیف داعش گردیده است. در نتیجه این حملات در حدود ۲۵۰۰ تن داعشی کشته شده و ۸۰۰ تن دیگر زخم برداشته‌اند.

براساس ادعای وزارت دفاع افغانستان ۲۳ تن از رهبران داعش در افغانستان کشته شده‌اند. از سوی دیگر طالبان و داعش نیز جنگ‌های خونینی در ننگرهار به راه انداخته‌اند. در این درگیری‌ها داعش توانسته برخی از مناطق را از کنترول طالبان خارج کند.

گروه داعش در روزهای اخیر حملاتی را در ولسوالی پچیراگام به راه انداخت و راهش را به غارهای توره بوره باز کرد. در حال حاضر این منطقه استراتژیک در کنترول داعش قرار دارد. توره بوره در کوه‌های مرزی افغانستان و پاکستان موقعیت دارد و داعش با تصرف این منطقه می‌تواند مراکز امنی را برای خویش بسازد.

اما سرپرست وزارت دفاع افغانستان در این مورد گفت:«فعلاً نیروهای امنیتی و دفاعی شما در دامنه‌های توره بوره حضور دارند. دو ساعت قبل کوماندوهای ما در ارتفاعات توره بوره دیسانت شده و این مناطق در اختیار ما قرار دارد.»



  • ۹۶/۰۵/۲۹
  • محسن گرامی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی